Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Miért fontos az őszi gyepápolás? - Kihagyhatatlan teendők a tél előtt

Szomoru Miklós
Miért fontos az őszi gyepápolás? - Kihagyhatatlan teendők a tél előtt

Ősz végén is fontos kihagyhatatlan teendőket ad a füvünk. A kertben egyre kevesebb a munka, de ahhoz hogy füvünk egészségesen erősen átvészelje a telet, erre fel kell készítenünk. Az esték egyre hidegebbek, előfordulnak már akár talajmenti fagyok is.

Ugyan jelentősen lassul a növekedés, de egészen a növekedés teljes leállásáig, folytatni kell a fűvágást. Tavaly én egészen decemberig nyírtam. A lényeg, hogy a a téli hideg, esetleg havas időszakot ne túl magasan várja. Amennyiben túl magas a fű, egy esetleges nagyobb hó, vagy ónos eső miatt elfekszik a fű, befülled, gombásodik, kirothadhat. 4-5 cm-nél magasabbra nem szabad hagyni.

őszi gyepápolás

Már ne alkalmazzunk nitrogéndús tápokat.

Most a kálium és a foszfor a lényeg, hogy erősebb gyökérzettel és erősebb tövekkel köszöntsön rá a hideg idő. Huminsavas lombtrágyázás még mindig lehetséges, javítja a talajéletet, javítja a gyep stressztűrő képességét. Fontos a fák lehulló leveleinek lefújása, összegyűjtése a területről. Pár napig állhat rajta, de túl sokáig, túl vastagon ne takarja a füvet. A vastag levélréteg elveszi a fényt, így tovább gyengíti a füvet. Mohásodás tud elindulni.

A mulcsozó fűnyírókat állítsuk úgy be, hogy már gyűjtse össze a nyesedéket, ne szórja vissza a területre. Az esetlegesen még megjelenő gyomokat érdemes eltávolítani, kiszedegetni.A több esőnek köszönhetően, a talaj felső rétege telítődik vízzel, így megjelennek a giliszták a felsőbb rétegekben. Kis föld kupacokat hagynak maguk után. Aggódni nem kell emiatt, semmi kárt nem okoznak. Sőt az egyik legfontosabb segítségeink a gyepápolásban. A kis kupacokat az esők szétmossák majd. Ha túl sok a kis földhalom, érdemes nem használni a területet, mert a széttaposott kifordult földkupacok, nem szép látvány nyújtanak.

Az eddig nem elvetett fűmagot már nem ajánlatos kiszórni, mert a hideg esték miatt, már nem, vagy csak nagyon gyengén csíráznak ki a fűmagok.

A földfelszínen maradó nem kicsírázott magokat, a madarak megeszegetik, a szél elfújja, az eső elmossa. Gyepszőnyeg fektetését, viszont egészen az erősebb fagyokig lehet folytatni. Az igazán fagyos idő beköszöntével, lehetőség szerint ne használjuk a gyepet. A fagyos fűszálak eltörnek, sérülnek.A fűszálak majd 80 %-a víz, így érthető hogy fagyois időben nagyon sérülékenyek. A hótakaró megvédi a fagykártól, de a havat letaposva viszont, levegőtlenné válik a terület, berothad, begombásodhat. A havat semmiképpen ne lapátoljuk le a területről.

Gyakori használat fagyos időben, akár a teljes pusztulását okozhatja.

Az öntözőrendszereket ideje a télre felkészíteni kompresszorral átfújni. Így elkerülhető a fagyáskár, a szórófejek szétrepedése. Úgyanígy ideje a robotfűnyírókat is téliesíteni, száraz fagymentes helyre vinni. A téli munkamentes időszakban élezzük meg a fűnyírók késeit, a robotfűnyírót tisztogassuk át, cseréljük ki a késeket, hogy a tavaszi induláskor élesen, készen várják az indulást.

a gyep téliesítése

 

Tartalomhoz tartozó címkék: gyep