Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mi végezzük a robotfűnyíró telepítést, vagy bízzuk szakemberre?

Robot1 Szakértő
Mi végezzük a robotfűnyíró telepítést, vagy bízzuk szakemberre?

Ha robotfűnyíró vásárlásán gondolkozunk, már a legelején érdemes tisztázni magunkban, hogy a gépet magunk szeretnék-e telepíteni, vagy igénybe vesszük szakember segítségét, aki nem csak a robotfűnyíró telepítését végzi el, hanem az előzetes terület felmérést követően segít kiválasztani a kertünkbe legmegfelelőbb típust. Még jobb, ha már a kert tervezése, vagy kialakítása előtt konzultálunk egy szakértővel, így területünk garantáltan robotbarát lesz, biztosítva ezzel a robot tökéletes - és minél kevesebb beavatkozást igénylő -működését.

Az alapok

Ha mégis úgy döntünk, hogy magunk telepítjük robotfűnyírónkat, érdemes tisztában lennünk az alapokkal, a fűnyíró sajátosságaival, hogy biztosítsuk a megfelelő működést. Az általunk forgalmazott Husqvarna és Gardena gépek mindegyikének nyírási mintázata véletlenszerű. Ennek lényege, hogy a gépnek nincs előre meghatározott mintázata, ami alapján dolgozik, hanem random módon közlekedik kertünkben. Ennek eredménye, hogy az egész területet le tudja fedni, illetve, hogy a fűszálakat minden irányból vágja, így a nyíráskép mindig tökéletes lesz. A terület határait egy alacsony feszültségű kábel jelöli ki, a robotfűnyíró ezt érzékelve tudja, hogy hol van az a körbe határolt terület, ahol dolgoznia kell. Ezt a kábelt kétféleképpen lehet elhelyezni a nyírni kívánt gyepfelület határain. Az első módszer, hogy a kábelt a fű felületén „húzzuk el” és az erre alkalmas leszúró tüskékkel rögzítjük. A másik módszer, hogy a kábelt a földben vezetjük el, ami jóval esztétikusabb megoldás, ezt viszont csak egy speciálisan erre a feladatra alkalmas kábelfektető-géppel tudjuk kivitelezni.

Husqvarna robotfűnyíró telepítés

A robotfűnyíró telepítés talán legsarkalatosabb pontja a szegély.

A gyönyörűen nyírt pázsit szélén éktelenkedő pamacsok, nagyban rontják az összképet, nem beszélve arról, hogy az automata fűnyíró lényege pont abban áll, hogy ne kelljen sem a fűnyírásra, sem a szegélyezésre áldoznunk a hétvégénket. Ha tökéletesen nyírt szegély szeretnénk, pontosan tudnunk kell, hogy a határoló kábelt hol helyezzük el. A kések a robotfűnyíró hasa alatt helyezkednek találhatók – biztonsági okokból jóval beljebb, mint a külső burkolat – ezért a gép orrának túl kell futnia ezen a kábelen, ahhoz a szegélyt is le tudja nyírni. Ez a túlfutás minden modellnél más mértékű, ezért ismerni kell az adott modell paramétereit.

A következő lépés a nyírási idő beállítása, amihez szintén tudnunk kell, hogy robotfűnyírónk hány négyzetmétert képes óránként abszolválni, így ki tudjuk számolni az optimális nyírási időt. Alapszabály, hogy a fűnyírónk öntözőrendszerrel együtt nem mehet, egyrészt mert fennakad az öntöző fejeken, másrészt mert alulról nem kaphat csapódó vizet.

Miért lehet szükségünk szakemberre?

Egy tagoltabb, nagyobb kert esetében a fent említett alapelveken kívül több beállítással is tisztában kell lennünk ahhoz, hogy robotfűnyírónk tökéletesen működjön. Például távoli indítási pontok, kijárati szögek, folyosó szélesség, stb. Egy profi szakember több éves, évtizedes tapasztalata rengeteg bosszúságtól tud megkímélni minket és segít kiválasztani a megfelelő gépet, letelepíti azt, elvégzi a szükséges beállításokat, illetve elmagyarázza a robotfűnyíró használatát. Kollégáink, illetve telepítő partnereink kivétel nélkül rendelkeznek a Husqvarna Magyarország Kft. által kiadott telepítői engedéllyel. Kizárólag ezen képzés és engedély birtokában telepíthet bárki Husqvarna robotfűnyírót, biztosítva ezzel, hogy gépéhez a megfelelő tudás és háttér is rendelkezésre álljon.

Kérdezzen Bátran! Kérje szakértőink segítségét!