Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Robotfűnyíró ára - Fontos az ár? Többet tud a drágább?

Robotfűnyíró ára - Fontos az ár? Többet tud a drágább?

Robotfűnyíró választásánál mindenképpen van néhány fontos kritérium, amelynek a választott gépnek meg kell felelnie. Ez igaz a választandó gépre, és a helyre is, ahova legújabb szerzeményünket szeretnénk beállítani. Vagyis a robotfűnyíró árán kívül még van néhány fontos szempont, ami mellett nem mehetünk el.

Ne csak a robotfűnyíró ára alapján döntsünk

Legfontosabb választási irány a kertünk vagy gyepfelületünk mérete illetve adottsága. A Husqvarna és a Gardena termékeknél már a típusszám is a robot maximális vágási kapacitására utal. A Husqvarna 310-es típusjelzésű modell maximális tudása 1000 négyzetméter, a 315-ös modellnél ez az érték 1500 négyzetméter, a Gardena Sileno City 250-es gépének pedig 250 négyzetméter. Ezek az értékek minden esetben a gyártó által megadott maximális teljesítmények, a hétfőtől-vasárnapig és 0-tól 24 óráig tartó időszakban. Minden gépnél elmondható, hogy érdemes a robot maximális teljesítményét a kert méretéhez képest „túlvállalni”, így nem fordulhat elő az a jelenség, hogy a robot nem képes az egész gyepfelületen az egységes és tömör vágási képet kialakítani és fenntartani. Gyakorlatban ez azt jelenti, ha 900-1000 négyzetméteres a vágandó gyep, és ha a teljesítményben megfelelő tudású gépet az Automower 310-est választjuk, a robotunk hétfőtől vasárnapig szinte állandó munkavégzéssel kell töltenie az időt. Számításba kell vennünk azt is, hogy az öntözőrendszernek kell működnie, délután a gyerekek játszanak a kertben, vagy a hétvégén kerti partit szervezünk, azaz használjuk a kertet, ilyenkor a robotnak érdemes a töltőállomásban pihennie. Ha ezek az idők kiesnek a heti aktív nyírással töltött időből, könnyen előfordulhat, hogy a robot folyamatosan csak „rohan” a gyep növekedése után, és nem tudja kialakítani a kívánt gyönyörű felületet. A nagyobb teljesítményű gépek mozgása gyorsabb, vagy szélesebb vágóberendezéssel rendelkeznek, így rövidebb idő alatt képesek lenyírni kertünket. A magasabb szolgáltatásokkal rendelkező robotok jobban boldogulnak bonyolultabb kertekben, vagy meredekebb rézsűn.

Robotfűnyíró ár

Az optimálisan választott robotfűnyírók használati kopása is lényegesen lassabb, a kések és az akkumulátor élettartama hosszabb lesz, illetve az elektromos fogyasztásuk is jóval alacsonyabb érték lehet. Egy jó döntéssel akár az a beállítás is működőképes, hogy robotunk csak az éjjeli és hajnali időpontokban dolgozik, ilyen esetben szinte láthatatlanul, és mi vagy családunk a nap bármely szakaszában a kertre tekint, egész szezonban ápolt és egészséges, frissen nyírt gyepfelülettel találkozhat, a robottal szinte sosem. Az Önnek megfelelő robotfűnyíró választásban kérje bátran szakértőink segítségét!

Robotfűnyírók hasonló teljesítménnyel - de mi a különbség

Előfordulhat, és találkozni olyan gépekkel is, amelyek teljesítménye szinte hasonló, de mégis különböző tudással vagy előre beépített extrákkal rendelkeznek. Mint minden műszaki terméknél, a robotfűnyírókra is igaz, hogy a magasabb ár mindig magasabb műszaki tartalommal párosul, vagy a legújabb műszaki fejlesztésekkel. Jó példa a Husqvarna Automower 315 és a 315X. Az X típusjelzésű modell minden esetben az X-Line modellcsalád tagja, ez a legmagasabb műszaki színvonalat és szolgáltatásokat tartalmazó gépcsaládot jelöli. Ezeknél a gépeknél -többek között- extra erősítésű és kialakítású a burkolat, illetve alapfelszereltség az Automower Connect mobilkommunikációs panel, amely segítségével bárhonnan interakcióba léphetünk a kertünkben dolgozó robottal. Gardena termékeknél általában a nagyobb teljesítmény jelenti a magasabb tudást is, kiemelt extra a Smart rendszer gyárilag beépítve. Azonos típus megvásárolható normál kivitelben, és Smart rendszerrel is, amely robotokat mobilinterneten keresztül távolról is vezérelhetjük.

A Husqvarna egyik legnépszerűbb modellje a maximálisan 500 négyzetméteres gyepekhez, az Automower 305, ez a robot kiemelkedő tudással rendelkezik akár a bonyolultabb felületekhez is, nagy méretű kijelzővel rendelkezik, utólagosan beépítve az Automower Connect panelt akár távolról is vezérelhető, és 58dB-es zajkibocsájtásával szomszédjaink is értékelni fogják a halk működését. Az Automower 305-ös hivatalos magyarországi vételára 399 900,- forint. Közepes méretű gyeptulajdonosok körében a Husqvarna 315-ös modell gyakran kerül választásra. Extra csendes kerékmotorjaival, nagy méretű kijelzőjével és megnyerő formájával bizonyít már ez a termék néhány éve a piacon. Vételára 619 900,- forint.

A nagyobb kertek tulajdonosainak gyakori választása az Automower 430X, maximálisan 3000 négyzetméteres tudásával. Mivel az X-Line sorozat tagja, a jelenleg létező összes extra beépítésre került ebbe a modellbe. Ha egy ilyen gép vásárlása mellett döntünk, biztosak lehetünk benne, hogy a jelenkor legfejlettebb és legnagyobb tudású robotfűnyírója lesz kertünk hűséges és megbízható karbantartója. 2021-ben a gép 1 099 900,- forintért megvásárolható.

A Gardena a kimondottan kisebb kertekben hódít a Sileno City 250 illetve 400-as modelljeivel. Egyszerű kezelhetőség, megnyerő Gardena dizájn, és természetesen itt is teljesen automatikus működés található a vezető tulajdonságok között. A Sileno City 250 vételára 259 900,- forint, a 400-as modell 269 900,- forintért elérhető. Husqvarna gépeknél érdemes mindenképpen a telepítőcsomagok árát is tervezni, ez nem tartozéka a gépeknek. A választékban különböző méretű csomagok elérhetőek, ezeknél a fő választási szempont, hogy a csomagban található vezeték milyen hosszúsággal rendelkezik. A számunkra szükséges hosszúságot kertünk méretei határozzák meg. Amennyiben megrendelésnél nem biztos a választásban, vegye fel szakértőinkkel a kapcsolatot, akik segítenek a megfelelő méret kiválasztásában. A Gardena mindegyik típusa tartalmazza a telepítéshez szükséges összes kiegészítőt, a gép dobozában megtalálható a határolókábel, a csatlakozók és a leszúrótüskék is. Extra költséget jelenthetnek még a robotokhoz kapható hasznos kiegészítők is, ezek vételárát is érdemes belekalkulálni a felmerülő költségekbe. Az általunk egyik legajánlottabb kiegészítő a fűnyíró ház, amellyel tökéletes védelmet biztosíthatunk robotunk számára.

A Robot1 szaküzleteiben a robotfűnyíró vásárlás mellett szakértő kollégáinkkal egyeztetve a robotfűnyíró telepítés megrendelésére is van lehetőség. Ez ügyben kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink bármelyikén. Kollégánk előzetes egyeztetés alapján, a helyszínen felmérést tart, majd a munkavégzés után a megbeszélés szerint készen átadja a már működő robotfűnyíró rendszert. A vezetéket minden esetben a földbe süllyesztve, speciális kábelfektető géppel. Ez a munka nem jár semmilyen károsítással, vagy durva földmunkával, már akár az egyenletesen kialakult gyepfelületen is gond nélkül alkalmazható technológia.