Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Szempontok, amiket érdemes figyelembe venni robotfűnyíró vásárlásakor

Robot1 Szakértő
2021. 01. 27. 00:00:00
Szempontok, amiket érdemes figyelembe venni robotfűnyíró vásárlásakor
Összegyűjtöttük a legfontosabb szempontokat, amit mindenképpen érdemes mérlegelni robotfűnyíró vásárlása előtt. Olvasási idő csak néhány perc, de kiemelkedő fontosságú információkat talál a cikkben!

A terület nagysága

A robotfűnyíró vásárlásakor a legfontosabb szempont a nyírni kívánt terület nagysága. Mindig ügyeljen arra, hogy a robotfűnyíró maximális területteljesítménye több legyen, mint a karbantartani kívánt gyepfelület. A gyártók általában megadják azt a maximális területméretet, amelyet a robot képes lefedni. Ez csak akkor igaz, ha feltételezzük, hogy a gyepfelület a lehető legegyszerűbb alakú és a robotfűnyíró bármikor képes nyírni. Mivel a feltételek szinte soha nem ilyen ideálisak, egy robot kevesebb nyírási idő, vagy bonyolult gyepfelület mellett gyorsan eléri a határait. Ezért érdemes inkább 25-30%-kal nagyobb teljesítményű robotfűnyírót választani. A nagyobb gép hamarabb végez az adott terület nyírásával, kevesebb lesz a nyírási idő, nő a gép élettartama.

Husqvarna robotfűnyíró választás

A gyep kialakítása

A gyep méretének meghatározása után ellenőrizni kell a terület kialakítását, itt még meg lehet változtatni a robot méretét. Ennek oka, hogy a szűk terekkel, hosszú átjárókkal, vagy akadályokkal rendelkező gyep bonyolultabbá teszi a nyírást, és a robotnak több időre van szüksége, hogy lefedje a területet.   

Nyírási idő

A gyönyörű gyepfelületünket valószínűleg használni is szeretnénk, ezért ha lehetséges, a robotfűnyírónknak akkor kell nyírnia, amikor nem zavar minket. Minél bonyolultabb és összetettebb a terület, annál több munkaidőre van szüksége a robotfűnyírónak. Meg kell említeni, hogy a robot nem a teljes beprogramozott időt tölti nyírással, hanem csak annak egy részét. A megadott idő a nyírási időből és a töltési időből áll, nagyjából 50-50%-ban. Ha nagyobb robotfűnyírót választ, napi néhány óra elegendő a gyep fenntartásához.   

A töltőállomás

A közelben áramellátásnak kell lennie, hogy az töltőállomás folyamatosan áramot kapjon. A töltőállomást lehetőség szerint úgy kell elhelyezni, a keresőkábelt az egész területünkön végig tudjuk vezetni. Ennek célja, hogy robotfűnyírónk a lehető legrövidebb útvonalon visszataláljon a töltőállomásra és ne vesztegesse az időt annak keresésével. Bonyolultabb, összetettebb területek esetén a két, illetve három keresőkábeles modellek közül kell választanunk. A töltőt egyszerű földcsavarokkal rögzíthetjük, amiket könnyedén fel tudunk szedni a téli tárolás előtt.

A teljes terület optimalizálása

Tökéletesen kialakított gyep esetén a robotfűnyíró a nyírási munka 100% -át átvállalhatja. Ez általában csak újonnan létrehozott kertekkel, vagy újra tervezéssel lehetséges. Már meglévő kertek esetében vannak olyan területek (sarkok, ágyások, gyepszélek, fák körül stb.) ahol a robotfűnyíró nem tudja a szegélyeket tökéletese levágni.  

Ha meglévő kertünket szeretnénk optimalizálni, robotbaráttá tenni, az alábbi módosításokat kell elvégeznünk.

  • a szegélyek fűvel való szintbe hozása
  • a szegélyek „túloldalának” szintbe hozása (mulcs, kulé kavics stb.)
  • ahol a szegélyeket nem lehet szintbe hozni a fűvel, ott a szegély fű felőli oldalán legalább 20cm, nagyobb gépek esetén 30cm széles térkő sáv
  • gödrök, egyenetlenségek kiegyenlítése  

A gyep karbantartását nagyban meg tudja könnyíteni egy robotfűnyíró, azonban ez nem azt jelenti, hogy robotunk gondozásmentes lenne. Legyen szó a robot tisztításáról, vagy újbóli üzembe helyezéséről, késcseréről, a robotfűnyírót is gondozni kell. Ez az erőfeszítés azonban csak töredéke annak, amire szükség lenne, ha mi magunk végeznénk a fűnyírást.  

Legyen körültekintő amikor a megfelelő méretű robotfűnyírót próbálja meg kiválasztani, mert a robotokat később nem lehet bővíteni. Ha nem biztos a dolgában, döntsön inkább a nagyobb gép mellett, minthogy alul méretezze a gépet.  

Több éves tapasztalattal rendelkező szakértőink a helyszíni felmérés után mindig a legmegfelelőbb gépet fogják ajánlani. Így a legjobb megoldást kaphatja a gyep automatikus karbantartására.