Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tavaszi gyepindítás fontos lépései

Szomoru Miklós
Tavaszi gyepindítás fontos lépései

Az előző, gyepkialakításról szóló cikkemben említettem a tavaszi indítási munkák fontosságát. Most ezekről szeretnék részletesebben beszélni, hiszen ezek a tavaszi munkák nagyban befolyásolják az egész éves ápolást.

Egyre enyhébbek a teleink, de azért még mindig előfordulnak tartósabban fagyos, akár havas időszakok. Különösen gyakoriak manapság a tavaszi fagyok, így nagyon fontos, hogy mikor is kezdjük el a tavaszi indító munkákat. Érdemes március közepéig, végéig várni vele, hiszen ezután már nem igazán tud nagyobb kárt okozó fagy kialakulni, a talajmenti fagyok pedig már nem tesznek kárt a fűben. Tehát legyünk türelmesek, még akkor is, ha olyan enyhe a február, mint idén.

gyep szellőztető

Gyep szellőztetés

A első legfontosabb teendő a gyep szellőztetése. Ugyan, ha robotfűnyíró van a kertben, nem igazán tud filcréteg kialakulni a gyepünk tövében, de a télen elhalt károsodott, tömörödött, lelapult füvet érdemes egy jóminőségű késes szellőztetővel átdolgozni. Több irányból, akár többször is át kell menni a területen. A késes lazító kicsit megsérti a fű tövét, így arra serkenti, hogy dúsabban és gyorsabban hajtson ki. A letapadt és a tél folyamán sérült szálakat pedig kiszedi a talajból. Ezután érdemes még fűgereblyével is átfésülni a gyepet, vagy a drótos szellőzetőfejre kicserélni a szellőztető betétjét, és ezzel is végigmenni a füvön.

gyepszellőztetés

Komposzt, marhatárgya és huminsav

Ezt követően érdemes nagyjából egy centiméter vastagon komposztot teríteni a felszínre, illetve marhatrágya granulátumot is kiszórni. Ajánlom még a talajkondícionáló huminsav kivonat kijuttatását is a fűre. Az említett három szer alkalmazásával megadjuk a kellő lökést a gyep fejlődésének. Ha nagyon száraz az idő érdemes alaposan beöntözi a gyepünket – minimum 10-15 liter/m2 vízmennyiséggel. Ezután már nincs más teendő, csak bízzunk a jó időben, ellenőrizzük az automata öntözőrendszerünket, élezzük meg a fűnyíró késeit, és helyezzük üzembe robotfűnyírónkat. Nagyon ajánlom a műtrágya mentes gyepápolást, de ha valaki mégis alkalmazni szeretné, érdemes a kevésbé magas nitrogéntartalmú, kálium és egyéb esszenciális mikroelemekkel dúsított, hosszú lebomlási idejű típusokat választani. De nekem kiváló tapasztalataim vannak ezek teljes elhagyásával is.

A nagyon tömörödött talaj esetén fontos még az ásóvillás lazítás. Ha túl tömörödött, levegőtlen a földünk, akkor a gyepünk mohásodni fog, kikopnak a nemes fűfélék, és gyomosodás, erős mohásodás indul be. Az ásóvillát ezen területeken érmes a talajba szúrni 20-30 centiméterenként. Munkánkat jelentősen megkönnyíti, ha jó ha vizes, nedves a föld, mert így könnyebb dolgunk van ezzel az eszközzel. Amennyire csak tudjuk szúrjuk le a földbe, és enyhén mozgassuk meg előre-hátra, nagyon enyhén megemelve azt. Nem tanácsos nagyon erősen megemelnünk, mert akkor a gyökerek sérülhetnek. Éppen csak látszódjon a talaj felszínen a villa általi mozgó föld. Ezt hátrafelé haladva érdemes az egész érintett területen elvégezni. Nehéz fáradságos munka, de apránként is végezhetjük. Léteznek már gyeplyuggató gépek is, melyet nagyobb fűfelület esetén érdemes beszerezni. Használatukkal levegősebb, lazább lesz a talaj, és a víz is hamarabb lejut a mélyebb rétegekbe, a felesleges pedig hamarabb elszivárog.

A gyep gyorsabban megújul, erősebb tömörebb és ellenállóbb lesz. Aki jól előkészítette a talaját – az előző cikkem szerint –, ott ezzel nem igazán kell számolni. Fontos téli tanács, hogy ha megoldható, akkor fagyos időben ne járkáljunk a füvön. Ez mechanikai sérülést okoz, és a tartósan fagyos időben való járkálás, akár teljesen el is pusztíthatja a füvünket, de legalábbis tömörödést okozhat. A szellőztetés és talajlazítás után, szükség lehet még felülszórásra is. Ezt leggyakrabban homokkal vagy kvarchomokkal érdemes elvégezni. A villa és a késes szellőztető által kialakított lyukakba barázdákba a homokot be kell gereblyézni, így tovább javul a talaj vízháztartása és szerkezete. Kijavíthatóak az esetleges kialakuló gödröcskék és szintegyenlőtlenségek. Az igazi meleg tavasz eljövetele után már csak a nagyon gyakori nyírást kell elvégezni. Ezért is ajánlom a robotfűnyíró telepítését, mert a gyerekek és munka mellett nehéz pont akkor, és olyan gyakran vágni a füvet, mint kellene. Ha hétvégén pont esik, kimaradhat a nyírás, de ügyeljünk, hogy a fű ne nőjön túl nagyra, mert egyre hosszabb fűszálak beárnyékolják önmagukat, ezért kiritkulhatnak, és vágás után csúnya sárga lesz a gyep, a ritkuló fűszálak között pedig a gyomok könnyedén megtelepedhetnek. Ez gyakran filcesedést, gombásodást és a növények elgyengülését is eredményezhetik.

A robotfűnyíró által levágott apró, miliméternyi nyesedék, azonnal vissza tud forgatódnia talajba, nem kell a nyesedék külön komposztálásával bajlódni, és a kivett tápanyag rögtön visszajut a növények gyökereihez. Így hosszú távon nagyon gazdagos beruházás. Nekünk pedig több idő marad a kertben való pihenésre, egyéb munkákra.

zöld gyep

Tartalomhoz tartozó címkék: gyep robotfűnyíró