Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Nyárvégi gyepápolás - Mire figyeljünk ősszel a pázsit ápolása során?

Nyárvégi gyepápolás - Mire figyeljünk ősszel a pázsit ápolása során?

Nyár végéhez közeledvén, különösen fontos teendőket ad gyepünk, melyek elmulasztása gyengítheti, tönkreteheti füvünket. Szeptemberre lassabban nő a fű, hűvösebbek az esték, rövidülnek a nappalok, így a vízadagokat is ritkábbra és kevesebbre kell vennünk.

Lassabban szárad a talaj, a reggeli harmat is gyakoribb, így a gombásodás befülledés elkerülése végett elegendő csak 3-4 naponta egy hajnali öntözés, a hőmérséklet további csökkenésével pedig heti egy alaposabb öntözés is elégséges. A pázsitra lehulló szirmokat, leveleket fújjuk be az ágyásokba, vagy gerebléyzzük össze és tegyük a komposzthalomra.

őszi gyepápolás

Most juttatható ki az utolsó adag nitrogénben dúsabb trágya (csalánlé, vagy organikus nitrogéntágyák) . Szeptember végétől már ezt nem szabad megtenni, akkor a télre felkészítő folyamatokat kell elkezdeni. Erről a következő cikkemben írok majd. A saját füvemet ilyenkor még egy utolsó nitrogénben gazdag csalánlé oldattal szoktam lombtrágyázni. Valamint a huminsavas permetezés is elengedhetetlen. Javítva a talajéletet, a robotfűnyíró által visszahullott nyesedék gyorsabb és jobb bomlásának érdekében. Aki mulcsozó fűnyíróval vág, annak is kihagyhatatlanok ezen teendők. (aki nem organikus módon kertészkedik, ilyenkor juttatható ki az utolsó adag nitrogénben gazdagabb műtrágya is)

őszi fű ápolás

Érdemes még ilyenkor átszellőztetni is a füvünket. Ezen időszakban már csak a drótos kiegészítővel szabad, nem a késes fejjel (amit tavasszal használunk) nekiállni a szellőztetésnek. Még lesz ideje besűrűsödni, visszabokrosodni. Ne ijedjünk meg, ha szellőztetés után, csúnyább, rendezetlen szebb lesz a terület, ez természetes, de egy két héten belül visszaáll a szép felület. Ennek elmulasztása esetén azonban tönkremehet pár év alatt.

A gyepben esetleg megjelenő gyomokat tövestől ki kell szedni, nem elég csak levágni őket. Egy késsel, vagy erre speciálisan kialakított gyomkiszedő szerszámmal érdemes nekiállni. Nem szabad hagyni, hogy magjaikat elszórják. Ha sokat lett nyáron használva a terület, összetömörödött levegőtlen lett, a tavaszi lazításhoz hasonlóan lehet egy ásóvillával 20-30 centiméterenként leszúrni a talajba, és nagyon gyengén megemelni, jobbra balra mozgatni kicsit. Ettől a talaj lazább lesz, jobban elvezeti a vizet, levegő kerül bele. Így elkerülhető a mohásodás is. Ha nagyon tömörödött a talaj a lyukakba kvarchomok is szórható, és a gyep felületén is kiszórható vékony rétegben. Ez gyorsítja a vízelvezetést, a száradást. Megakadályozza a mohásodást.

őszi gyepápolás

Aki nyáron kicsit magasabbra hagyta a szintet, most fokozatosan csökkentheti 3-4 cm-re, ennél alacsonyabbra nem érdemes, de sokkal magasabbra sem, mert akkor befülled, kiritkul a gyep. Aki nem élezte a nyár folyamán a késeket most ez nélkülözhetetlen, mert tépi a fűszálak tetejét, sérül, fehéredik, betegségekre hajlamosabb lesz. A nem éles kés roncsol, nem szépen vág. Aki robotfűnyíróval dolgozik, legalább havonta (4-5 hetente cserélje ki a késeket). Annyi időt spórol a gép, hogy ezt a pár perces kis mozzanatot igazán megérdemli gyepünk, és a gép is. Most van a tökéletes időpont a gyep felülvetéséhez is, az esteleges foltokat, kiritkult területeket most lehet felülszórni. A szellőztetés után különösen jó időpont kiszórni a magokat, a lazább felkapart talajjal jobban érintkeznek a fűmagok, így gyorsabban megtapadnak, kihajtanak. Ha nagyobb a folt, az üres terület, érdemes egy-két négyzetméternyi gyepszőnyeget vásárolni, az adott területet kicsit fellazítani, és leteríteni rá a gyepszőnyeget (természetesen figyelve a szintekre).

Még bőven lesz ideje összenőni, belesimulni a gyepfelületünkbe. Október elején pedig elkezdjük a téli felkészítést, amelyről következő cikkemben írok majd.

őszi gyepápolás

Tartalomhoz tartozó címkék: gyep robotfűnyíró