Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Husqvarna Robotfűnyíró vs fűnyíró traktor? - Melyik gép hasznosabb a sportpálya gyepének karbantartása során?

Husqvarna Robotfűnyíró vs fűnyíró traktor?  - Melyik gép hasznosabb a sportpálya gyepének karbantartása során?

Végre megvan a válasz, hogy egy robotfűnyíróval ápolt, vagy egy fűnyíró traktorral gondozott sportpálya pázsitja lesz szebb és ápoltabb! Egy 3 hónapos kísérlet eredményeiről készült az alábbi összefoglaló, melyet Simeon Liljenberg a svéd nemzeti futballstadion gyepmestere végzett el.

A 3 hónapos kísérletet 2020 tavaszi-nyári időszakban végezték el. A futball pályát ketté osztottak: az egyik felén egy “hagyományos” fűnyíró traktor nyírta a füvet, a másik oldalon egy Husqvarna 550 robotfűnyíró végezte nyírást. A legelső dolog, amit Simeon észrevett, hogy a két térfélen a gyep színe különbözik. Az Automower® oldala sötétebb zöldnek tűnt, kevesebb sárga folttal, ami azt jelezte, hogy egészségesebb. Ez nem volt elég bizonyíték számára, így profi gyepszakértőként méréseket végzett. Gondosan elemezte a fű, és a talaj állapotot mindkét oldalon. A mérések végeztével is ugyanarra a megállapításra jutott: a robotfűnyíróval ápolt oldalt egészségesebb, és erősebb lett. Gondosan figyelemmel kísérik és összehasonlítják a növények és a talaj állapotát, a két oldal általános jólétét. Mindössze három hónap elteltével észrevehető különbségek vannak az Automower® által gondozott oldal és a forgófűnyíróval vágott oldal között.

robotfűnyíró

Borotvaéles vágások

Az Automower® oldalán a pengék borotvaéles vágása látszodott fűszálakon. Míg a másik oldalon – időről időre – úgy nézett ki, mintha inkább szakadtak volna a fűszálak, vagy inkább aprítás történne. A fű „felszakadása” szükségtelen stresszt okoz a fűben, így a gyep vagy a pálya érzékenyebbé válik a betegségekre és a gombák elszaporodására. Minél kisebb a növény károsodása, annál egészségesebb, és zöldebb lesz. „A penge éles vágás megkönnyíti a növény növekedését” – mondta Simeon.

Vastagabb, és mélyebb gyökérzet

A gyökér mélysége Simeon vizsgálati adatai azt mutatják, hogy az Automower®-el nyírt oldalon lévő fű gyökerei átlagosan 2 centiméterrel mélyebbre hatoltak a földbe. A mélyebb gyökerek egészségesebb és ellenállóbb növényt eredményeznek.

robotfűnyíró

A talaj

A fűnyíró traktorral gondozott oldalon határozottan keményebb a talaj, mint az Automower® oldalán. Ezt a focilabda pattogtatásával is tesztelte, illetve bemutatja a videóban. Ez is egy észrevehető különbség az Automower® oldala javára.

Szebb fű, jobb talaj = profi sportpálya

Nemcsak a szebb lesz a pálya és jobb minőségű a gyep, hanem a fűnyírásra szánt munkaidő is jóval kevesebb lett. 3 hónap alatt 40 munkaórát spóroltak a robotfűnyíró használatával.