Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Futballpályák, sportpályák gyepének karbantartása robotfűnyíróval

Futballpályák, sportpályák gyepének karbantartása robotfűnyíróval
Hogyan lehetséges egy robotfűnyíróval a focipályák, a sportpályák gyepének vágása, karbantartása? Milyen előnyei vannak, ha a focipálya füvét robotfűnyíró vágja rendszeresen? Szükséges-e emberi beavatkozás a robotfűnyíró működéséhez? Igyekszünk minél több kérdésre válaszolni, 

Futballpályák, sportpályák gyepfelületének nyírása

Mi a hivatalos MLSZ tájékoztatás füves focipályák, sportpályák nyírása esetén?

Hivatalos tájékoztatás így szól: A nyírás elvégzésekor nagyon fontos a rendszeresség és a szakszerűség.  Tudnunk kell, hogy a nyíráskor a füvet jelentős „stressz” éri. Ezért, nagy általánosságban elmondhatjuk, hogy 3-5 naponta kell nyírni a füvet és minden esetben csak annak egyharmadát vághatjuk le. Ettől mélyebbre nő a fű gyökérzete, de annak tömege csökken, növekedése gyorsabb lesz, ami összességében ellenállóbbá teszi a füvet. Minél rövidebbre nyírjuk a füvet, annál inkább figyelnünk kell az egyéb ápolási műveletek betartására.

A robotfűnyíróval történő nyírás garantáltan rendszeres, pontosabban folyamatos, illetve profi telepítés esetén rendkívül szakszerű is. Mivel a robotfűnyíró folyamatosan nyírja a területet, ezért jóval kisebb stressz éri a füvet a nyírás során. A robotfűnyíró mindig a fű legtetejét nyírja le, és a lenyírt füvet mulcsozva a talajon hagyja, ezzel visszatáplálja a gyepet. 

2023-ben érkezik a futballpályák, és sportpályák nyírására egy tökéletes megoldás a Husqvarnától. A Husqvarna CEORA robotfűnyíróról korábban már írtunk...

Összességében az alábbiakat szükséges a futballpályán, a sportpályán lévő fű nyírásakor betartani:

1. Nyírás gyakorisága, rendszeresség kiemelkedően fontos

2. Nyírás magassága (mennyit vágunk le a fűből)

3. Nyírási nyesedék kezelése (mulcsozás)

4. A területhez megfelelő típusú gép kiválasztása, (forgókéses, hengerkéses)

5. Megfelelően karbantartott szerszám (éles kés) használata.

A fenti elvárásoknak a professzionális Husqvarna robotfűnyírók nagy területek karbantartására tervezett modelljei tökéletesen megfelelnek. Használatukkal csökkenthető a humán erőforrásigény, és a nyírási kép is nagyszerű lesz.

  • Karbantartásuk egyszerű, és könnyen elsajátítható
  • A robotfűnyíró lopás elleni technológiával felszereltek
  • Amíg a sportolók pihennek a robotfűnyírók lenyírják a gyepet 
  • Minőségi gyepfelület kisebb egyesületeknek is

Alábbiakban látható néhány olyan robotfűnyíró, mely megfelel az elvárásoknak! Döntés előtt bátran kérdezze a robotfűnyíró szakértő kollégákat, akik a felmérésben, és a telepítésben is tudnak segíteni!