Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Egészséges, erős gyep kialakításának lépései

Szomoru Miklós
Egészséges, erős gyep kialakításának lépései

Szomoru Miklós kertészmérnöknek szenvedélye a kert. A Robot1 és Miklós közös együttműködésének eredményeképpen készítettünk egy hasznos tartalmat, mely nagy segítség azoknak, akik egészséges, erős zöld gyepet szeretnének a kertjükben.

Angliai kertfenntartási éveim alatt, mindig csodálattal néztem az ottani mesés zöld pázsitot. Akkor még azt gondoltam, hogy ezt itthon, Magyarországon lehetetlen elérni. Miután hazaköltöztem egyértelmű volt, hogy angolkertet szeretnék kialakítani magunknak, angol gyeppel. Viszont azt tudtam, hogy az itthoni klíma jóval szárazabb, melegebb (azóta egyre inkább az), ezért elkezdtem kutatni, hogyan is lehetséges hasonló szépségű füvet kialakítani itthon is, környezetbarát bio módon. Tehát sem műtrágyát, sem permetszereket nem használva.

Gyakori tévhit, hogy csak mindennapos öntözéssel (akár napi kettővel), sokszor műtrágyázva és permetezve lehet szép a füvünk. Ez nagy tévedés. Szerencsére könnyen megtanulható és kivitelezhető az angolos pázsit mindezen szerek használata nélkül, víztakarékosan.

egészséges erős gyep

Nézzük az alapoktól, hogy hogyan is érhető el. A legfontosabb a talaj. Ez a legnagyobb és legalapvetőbb hiba, amit mind a kertészek, mind a kerttulajdonosok elkövetnek, vagyis nem fordítanak kellő figyelmet rá, pedig ez az alapja a későbbi sikeres gondozásnak, fenntartásnak.

Első lépésként fontos, hogy minden évelő gyomot távolítsunk el a földből. Ez megoldható bio módon, kartonpapíros vagy fóliás takarással. Igaz, ez hosszabb folyamat (minimum fél év), de a takarás hatására, fény nélkül a gyomok elgyengülnek, eltűnnek a talajból. Érdemes kivárni ezt az időt, mert később nagyon megkönnyíti az ápolási munkákat. A gyomirtó permetezés ugyan gyors, de csak veszélyes szerekkel oldható meg, ezért csak körültekintően szabad használni őket.

Csak akkor ajánlom, ha nagyon fertőzött évelő gyomokkal a terület. A következő lépésként a megtisztított területet szerves anyagokkal kell feltölteni. Legyen a talajunk akár homokos, vagy kötöttebb, agyagos, a lényeg, hogy minél több szerves anyagot dolgozzunk be a talaj felső 10-15 centiméterébe. A legjobb – és szerencsére egyre könnyebben elérhető – a komposzt. Lehetőség szerint legyen levélkomposzt. A talajcsere rendkívül drága és felesleges is. Milliókat el lehet költeni a talaj felső pár centiméterének eltávolítására, és az is kérdéses, hogy az odahordott új talaj honnan származik és milyen szervesanyag-tartalommal bír. Sokkal jobb, ha a fentebb említett szerves anyagokkal dúsítjuk a meglévő talajunkat. Akár teljes egészében is be lehet borítani 10-15 cm vastagon a felszínt ezzel, és ebbe ültetni a füvet, de be is lehet rotálni, ásni a földbe. Minimum 50% legyen a régi talaj és a komposzt aránya. Az a csodás benne, hogy nem lehet túladagolni. Könnyen felvehető, azonnal hasznosuló tápanyagokat tartalmaz, és nem alakulnak ki hiánybetegségek sem. Pár héten belül a talajélet aktívvá és egészségessé válik. A giliszták hamar megjelennek, és minden szerves hulladékot felvehető formává alakítanak. A szerves anyagban dús talaj 70-80%-al több vizet is képes megkötni, és azt lassabban engedi ki magából, ezáltal lassabban is szárad ki. A növények tovább, tartósabban tudják felvenni. Ezzel elkerülhető a vízpazarlás, és a felesleges napi öntözés is. Így kedvezünk a környezetnek, a fűnek és még a pénztárcánknak is.

komposztált marhatrágya

Ajánlom még komposztált marhatrágyával is 1-2 cm vastagon beszórni a talajt. Ezt érdemes azért a komposztba, vagy a talajba bedolgozni. De ha jó érett, ez sem fog ártani a növényeinknek, nem égnek majd ki tőle. Nagyon hasznos huminsav talajkondicionálót is kijuttatni. Webshopokban, jobb gazdaboltokban megtaláljuk ezeket a termékeket. Lehet oldat formájában a talajra permetezni, vagy kristályos formában a talajra szórni. Ezen szerek a későbbi fenntartásban is nagy hasznunkra lesznek. Velük könnyen elkerülhető a túlzott nitrogénadagolás (helytelen, túlzott műtrágya használat) eredményezte gombás betegségek. A sok műtrágya ugyan rögtön látványos eredményt hoz, pár nap után méregzöld a fű, azonban hosszú távon tönkreteszi a talajéletet.

A talajban lévő patogén (azaz “rossz”) gombák felé tolja el az egyensúlyt. Ez okozhatja a tipikus gombás betegségek megjelenését a füvön. Ekkor általában a tulajdonos széles spektrumú gombaölőkkel kezdi el permetezni a füvet, ami a maradék nélkülözhetetlen jó gombát is megöli. Így még csúnyább lesz a fű, ezért újra elkezdik kiszórni a műtrágyát, ami további elszaporodását jelenti a patogén gombáknak. Aztán jön az újabb permetezés, és pár év alatt teljesen kiölik a talaj hasznos élővilágát. Ez egy örök harc innentől kezdve, aminek soha nem lesz vége, ha nem kezdik el helyreállítani a megfelelő egyensúlyt a talajban. Tehát a legfontosabb, hogy egészséges, gyommentes, szerves anyagokban gazdag, könnyen felvehető tápanyagokban dús talajt alakítsunk ki, minimum 10-15 cm vastagságban.

A talajelőkészítés után jöhet a magvetés vagy a gyepszőnyeg fektetés. A fenti lépések betartása után sokkal könnyebbé válik az elültetett magok, vagy a lefektetett gyepszőnyeg megtartása és fenntartása.

tökéletesen zöld gyep

Ezután már csak a helyes tápanyagvisszapótlásra, öntözésre és a megfelelő gyakoriságú vágásra kell figyelni. Az utóbbi pár évben robbanásszerűen kezdtek elterjedni a robotfűnyírók. Ezek az intelligens gépek az automata öntözőrendszerek mellett, a legfontosabb segítségeink a kertben. Nem hagyják nagyra nőni a füvet, hiszen folyamatosan dolgoznak. Így elkerülhető a befülledés, az időhiány miatt le nem vágott, túl nagyra hagyott gyepek ritkulása, gyomosodása. Ezen felül a folyamatos vágás miatt, nem éri stressz a füvet. A levágott pár milliméternyi nyesedék a talajon maradhat.

Ez az apróra vágott “mulcs” a fentebb leírtak szerinti gazdagítja talajéletet, mivel rövid időn belül könnyen felvehető tápanyaggá alakul, visszaforgatódik. A robotfűnyírók használatával elkerülhető a talajfelszínen kialakuló “filcesedés”, amit a túl ritkán vágott gyepek lehulló ott maradó szálai okoznak. A tavaszi indító munkák után – melyekről hosszabban írok következő cikkemben–, a jól beállított, hajnalban locsoló öntözőrendszerek mellett, a folyamatosan dolgozó robotfűnyírókkal, egészséges, angolos pázsit érhető el itthon is. Érdemes ezekre az eszközökre beruházni, mert a kezdeti nagyobb költségek mellett, pár év alatt visszahozzák az árukat, mivel nem kell felesleges permetszerekre, drága műtrágyákra vagyonokat elkölteni. Nem kell a rosszul gondozott gyepet pár évente újratelepíteni, fáradságos munkával gyommentesen tartani. És rengeteg időt is megspórolnak nekünk. Tehát csak tévhit, hogy elérhetetlen egy egészséges víztakarékosan öntözött gyep Magyarországon.

Tartalomhoz tartozó címkék: gyep robotfűnyíró